top of page
rounded-in-photoretrica.png

ÇOCUKLARLA ve TOPLULUKLARLA FELSEFE

NEDİR?

Çocuklarla ve Topluluklarla Felsefe yaklaşımının tarihi, bildiÄŸimiz kadarıyla Antik Yunan'da karşısındakine yönelttiÄŸi sorularla, ondaki yanlış savları ortaya çıkartmaya, bilmediÄŸini fark ettirmeye ve nihayetinde kendisine doÄŸruyu buldurtmaya yönelen Sokrates'e kadar dayanıyor... 1970lerde Matthew Lipman ve Ann Margaret Sharp, çocukların çok erken yaÅŸlarda, eleÅŸtirel ve yaratıcı düşünmelerini desteklemek amacıyla Ã‡ocuklar için Felsefe (P4C) yöntemini ortaya koyuyorlar. Bu yöntemde, katılımcılar, bir soruÅŸturma topluluÄŸu içinde, felsefe tarihinden filozofların düşüncelerini pasif olarak öğrenmiyor, birbirlerini aktif ve özenli bir ÅŸekilde dinliyor, birbirlerinin fikirlerini geliÅŸtiriyor, kendi düşüncelerini üretiyor ve düşüncelerini nedenleriyle ifade ediyorlar.

Felsefe yapmak için ortaya koyulan bir diÄŸer yöntem ise, Felsefi SoruÅŸturma TopluluÄŸu (CoPI) yöntemi... Bu yöntem de, 1980lerde, Lipman ile de beraber çalışmış olan Catherine McCall tarafından öne sürülüyor. Bu yöntemde, tartışılacak soruların katılımcılar tarafından oluÅŸturulması, tartışılan konuyla ilgili görüşlerin gerekçeleriyle birlikte sunulması, farklı ve hatta karşıt görüşlerin belirginleÅŸtirilerek, katılımcıların kendi görüşlerini yeniden sorgulamaları esas alınıyor.

Bu yöntemlerin okul öncesi dönemden baÅŸlayarak üst yaÅŸ sınırı olmaksızın herkesle uygulanmasıyla birlikte, yaklaşım genel olarak 'Çocuklar ve Topluluklar için Felsefe' ya da 'Çocuklarla ve Topluluklarla Felsefe'  adını alıyor. Ben 'Çocuklarla ve Topluluklarla Felsefe' demeyi tercih ediyorum. Çünkü 'ile' kullanımının yaklaşımdaki topluluk ruhuna daha uygun olduÄŸu fikrindeyim.

​

NEDEN?

Çocuklarla ve Topluluklarla Felsefe Yaklaşımı, eleştirel olmayı ve yaratıcı düşünmeyi teşvik eder. İşbirliğine dayalı bir bakışla, beraber düşünme ve öfkelenmeden farklı fikirleri tartışma kültürünün oluşmasına katkı sağlar. Çoğunlukla kendisine sorulan sorulara cevap arayan katılımcıların özellikle de çocukların, kendi sorularını üretmelerine fırsat verir. Felsefe atölyeleri, katılımcıların, duygusal, iletişimsel ve bilişsel becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Katılımcıları, ne düşündüğünün, neden düşündüğünün, nasıl düşündüğünün bilincinde olmaya davet eder. Tüm bu süreç, katılımcıların kendilik, sosyal ve bütünsel farkındalık gelişimlerini destekler. Bunların yanında, felsefe atölyelerinin temel hedefi akademik başarıyı arttırmak değilse de, bu alanı desteklediğini ortaya koyan akademik çalışmalar da vardır.


NASIL?

Atölyeler, asıl felsefi tartışmaya girmeden önce, düşünmeye ısınma oyunları ile baÅŸlar. Sonrasında, katılımcılara, bir hikaye, resim veya nesne aracılığıyla felsefi tartışmayı tetikleyecek olan uyaran sunulur. Sunulan uyaran üzerinden katılımcıların belirlediÄŸi bir kavram veya soru ile esas sorgulama süreci baÅŸlar. Sorgulama süreci boyunca, atölye yürütücüsü, neyin doÄŸru neyin yanlış olduÄŸu konusunda bir yargıda bulunmadan, sorgulamayı ve onun derinleÅŸmesini kolaylaÅŸtırır. Atölye boyunca, katılımcıların birbirlerinin düşüncelerini takip ederek, düşüncelere katılıp katılmadıklarını gerekçeleriyle ifade etmeleri çok önemlidir. Atölye, sorgulama süreci içerisinde veya sonunda, yaratıcı resim veya yazı ile de desteklenebilmektedir.

Çocuklarla ve Topluluklarla Felsefe Nedir?: Hoş Geldiniz

©2022, Küçük Felsefi Adımlar tarafından kurulmuştur.

bottom of page